V resocializačnom stredisku v Prešove strávi sviatky takmer 20 klientov

21.12.2008 Prešov

Prešov 21. decembra (TASR) – Spoločné tohtoročné Vianoce sa pripravuje stráviť 19 klientov resocializačného strediska Domov nádeje na Jarkovej ulici v Prešove, ktoré zriaďuje tamojšia Gréckokatolícka diecézna charita (GK DCH).
Väčšina z celkového počtu 24 klientov zostáva počas sviatkov v stredisku a výzdobu aj samotné sviatočné pokrmy si pripravujú sami. Po príhovore a modlitbe duchovného správcu charity, otca Jozefa Voskára si sadnú 24. decembra k štedrovečernému stolu spolu so svojimi terapeutmi.
"Snažíme sa vytvoriť rodinnú vianočnú atmosféru so všetkým, čo k tomu patrí. Na stole nebudú chýbať oblátky s medom a tradičné jedlá ako kapustnica, zemiakový šalát s pečenou rybou, koláče a ovocie. Každý z klientov si pod vianočným stromčekom nájde aj malý darček, " spresnila pre TASR terapeutka Ľubica Sluťáková.
Domov nádeje je akreditované zariadenie sociálneho typu s celoročnou prevádzkou, ktoré pobytovou formou ponúka komplexné resocializačné služby ľuďom po liečbe závislostí v zdravotníckych zariadeniach. V súčasnosti poskytuje domov služby klientom vo veku od 18 do 55 rokov, ktorí v minulosti prepadli alkoholu, drogám prípadne gemblerstvu. Dobrovoľný doliečovací proces pozostáva z niekoľkých štádií, v rámci nich počas 13 mesiacov majú klienti možnosť využiť kvalifikovanú psychologickú a sociálnu odbornú pomoc.
Návrat do bežnej spoločnosti sa snažia dosiahnuť absolvovaním arteterapie, rodinnej, pracovnej či športovej terapie. Celý proces resocializácie sa uskutočňuje komunitnou formou tak, aby sa všetci podieľali na chode strediska. Pracovná terapia pozostáva z prevádzkovania autoumyvárne, práčovne, kuchyne s jedálňou a stolárskej dielne. Počas pobytu sa môžu rovnako zapojiť do rekvalifikačných a jazykových kurzov. V rámci arteterapie sa vo svojom voľnom čase klienti venujú najme umeleckej činnosti. V tejto súvislosti pripravili pred vianočnými sviatkami v priestoroch strediska výstavu takmer 300 výrobkov, ktoré budú neskôr predávať. V domove sa nachádza celkom osem izieb, okrem spoločenských miestností majú k dispozícii knižnicu, posilňovňu a malý park.
Okrem tohto zariadenia prevádzkuje GK DCH v Prešove aj útulok pre bezdomovcov Archa, chránené bývanie Dom Charitas a Agentúru domácej ošetrovateľskej starostlivosti orientovanú na pomoc starým a chorým spoluobčanom.
 

Vyberte región

mark